Izgled korisničkoga sučelja sličan je u cijelome sustavu. Naglasak je na središnjem dijelu sučelja koji se prikazuje u punom zaslonu, a ovisno o tome na kojoj se stranici korisnik nalazi (Moja naslovnica ili Moji e-kolegiji) s desne i lijeve strane sučelja može se prikazati dodatni sadržaj. Uz desni rub sučelja dostupan je stupac s blokovima, dok je unutar e-kolegija moguće uz lijevi rub sučelja otvoriti još i indeks sadržaja e-kolegija. U središnjem dijelu sučelja prikazan je sadržaj e-kolegija organiziran kroz teme ili tjedne.

Prikaz sučelja sustava Merlin

Slika: Prikaz sučelja sustava Merlin


 1. Zaglavlje
 2. Traka s izbornicima
 3. Indeks sadržaja e-kolegija
 4. Navigacijska traka
 5. Stupac s blokovima
 6. Blok
 7. Središnji dioTraka s izbornicima

Traka s izbornicima

Slika: Traka s izbornicima


Na traci s izbornicima smješteni su sljedeći izbornici:

 • Naslovnica – poveznica omogućava povratak na naslovnu stranicu sustava.
 • Moja naslovnica na stranici se prikazuju blok Vremenska crta te Kalendar za tekući mjesec s evidentiranim aktivnostima.
 • Moji e-kolegiji na stranici se prikazuje blok Pregled e-kolegija koji sadrži popis e-kolegija u koje je korisnik upisan.
 • Rad na sustavu Rad na sustavu  sadrži poveznice na Helpdesk, zahtjev za otvaranje e-kolegija, priručnike i animacije, poveznice na tečajeve i radionice, arhivu e-kolegija itd.
 • Izbornik osobnog profila sadrži poveznice za uređenje profila i postavki korisničkog računa, pristup ocjenama, osobnim datotekama itd.

Osim navedenih izbornika, na traci s izbornicima smještena je i ikona za pristup pretincu s porukama te ikona obavijesti.Osobne datoteke

Osobne datoteke vidljive su samo vlasniku (nastavniku ili studentu), a prostor za pohranu osobnih datoteka ograničen je na 100 MB. Iznad prostora za pohranu osobnih datoteka prikazuje se poruka koja korisnika informira o trenutnom zauzeću prostora.

Sučelje za pohranu osobnih datoteka

Slika: Sučelje za pohranu osobnih datoteka


Za uređivanje osobnih datoteka potrebno je odabrati poveznicu Osobne datoteke u padajućem izborniku profila u desnom gornjem kutu.


Sučelje za rad s datotekama

Slika: Sučelje za rad s datotekama

Kroz ovo sučelje moguće je postavljanje datoteka u sustav i pristup repozitorijima odabirom ikone  dodaj datoteku (Dodaj datoteku), organiziranje datoteka u mape odabirom mogućnosti Izradi mapu te je moguće preuzeti sve osobne datoteke iz sustava (Preuzmi) u jednoj .zip datoteci.

Kada je uključen prikaz mape s detaljima o datotekama prikaz mape s detaljima moguće je odabrati sve ili samo pojedine pohranjene datoteke te ih skupno izbrisati. Kod ostalih načina prikaza moguće je izbrisati pojedinačno odabranu datoteku.

U sustav Merlin korisnik može poslati datoteku kao privitak e-mailom i ona će biti spremljena u njegove osobne datoteke. E-mail adresu na koju je privitak potrebno poslati generira sustav Merlin, odabirom poveznice Osobne datoteke iz padajućeg izbornika profila.

Prilikom izrade nove e-mail poruke generirana e-mail adresa se kopira u polje primatelja te se datoteka postavlja kao privitak, a obavezno je upisati i naslov poruke.

Nakon slanja e-mail poruke u sustav Merlin, datoteka će biti prikazana odabirom poveznice Osobne datoteke iz padajućeg izbornika profila.

Ova e-mail adresa generirana u sustavu Merlin rabi se isključivo za postavljanje osobnih datoteka te nema nikakvih drugih funkcionalnosti e-mail adrese.Navigacijska traka


Navigacijska traka

Slika: Navigacijska traka


Navigacijska traka (breadcrumbs) prikazuje trenutačni položaj u sustavu te omogućuje jednostavnije kretanje po sustavu i lakše vraćanje na hijerarhijski više stranice.


NAPOMENA:

Ne preporuča se uporaba navigacijske dugmadi u internetskome pregledniku zbog promjenjivoga sadržaja stranica (npr. forum) već se preporuča uporaba navigacijske trake sustava Merlin.

Blokovi

Blokovi su moduli koji se koriste za organizaciju e-kolegija ili prikaz željenoga sadržaja. Stupac s blokovima Otvori stupac s blokovima  otvara se uz desni rub sučelja. Na stranici Moja naslovnica blokove je moguće premjestiti u središnji dio sučelja. Na stranici Moji e-kolegiji, u bloku Pregled e-kolegija, nalazi se popis e-kolegija u koje je korisnik upisan. Upisane e-kolegije je moguće pretraživati (polje Pretraži), a dostupna su i tri izbornika putem kojih je moguće:

 • sortirati e-kolegije prema odabranim kriterijima (svi, svi (osim skrivenih), u tijeku, buduće, prošlo, označeno zvjezdicom ili skriveno)
 • sortirati prema zadnjem pristupu ili abecedno prema nazivu e-kolegija
 • odabrati različiti prikaz e-kolegija (kartični prikaz, prikaz u obliku popisa ili s prikazom sažetka e-kolegija).


Blok Pregled e-kolegija

Slika: Blok Pregled e-kolegijaWidget za pristupačnost

U desnom kutu pri dnu svake stranice u sustavu Merlin nalazi se ikona Widget za pristupačnost  Widget za pristupačnost (widget za pristupačnost) koji omogućava prilagodbu prikaza sadržaja na stranici ovisno o potrebama korisnika. Moguće je povećati veličinu fonta, podesiti odgovarajući kontrast u odnosu na pozadinu stranice, promijeniti font u font prilagođen za osobe s disleksijom te podcrtati poveznice na stranici.


Mogućnosti prilagodbe prikaza sadržaja

Slika: Mogućnosti prilagodbe prikaza sadržaja


Odabrane postavke su aktivne dok je korisnik aktivan na stranici tj. dok je stranica otvorena, a nakon zatvaranja preglednika postavke će se poništiti. Ako korisnik želi trajno spremiti postavke u memoriju preglednika, potrebno je odabrati dugme Spremi.Prethodna stranica

Sljedeća stranica

 • No labels