U sustav Merlin prijavljuje se odabirom dugmeta Prijava s AAI@EduHr elektroničkim identitetom nakon čega se otvara prozor za upis korisničkog imena i lozinke.

Prijava u sustav Merlin

Slika: Prijava u sustav Merlin


Upis korisničkih podataka za prijavu u sustav

Slika: Upis korisničkih podataka za prijavu u sustav


Za probleme s lozinkom ili u slučaju neispravnih podataka potrebno je obratiti se osobama u ustanovi koje su ovlaštene za otvaranje elektroničkih identiteta.

Nakon uspješne prijave korisnik ima pristup vlastitoj početnoj stranici (Moja naslovnica) i upisanim e-kolegijima (Moji e-kolegiji).

U sustav za e-učenje Merlin prijavljuje se preko sustava SSO (Single Sign-On). Taj način jedinstvene autentikacije korisnika omogućava sigurniju i jednostavniju uporabu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Korisnik je odmah prijavljen na sve aplikacije koje su do sada implementirale tu uslugu, a zahtijevaju prijavu pomoću elektroničkoga identiteta u sustavu AAI@EduHr.Prva prijava u sustav

Pri prvoj prijavi u sustav Merlin potrebno je upisati adresu e-pošte, ako već nije upisana. Nije obavezno da adresa e-pošte bude iz sustava AAI@EduHr, ali je važno da se redovito pregledava kako bi se pravovremeno dobile sve informacije.


Ažuriranje adrese e-pošte

Slika: Ažuriranje adrese e-pošte


Da bi se pohranile promjene, nakon upisa svih podataka treba na dnu stranice odabrati dugme Promijeni osobne podatke.Odjava iz sustava Merlin i AAI@EduHr infrastrukture

U gornjemu desnom kutu vidljiva je profilna slika prijavljenog korisnika.


Odjava iz sustava

Slika: Odjava iz sustava


Pored imena korisnika dostupan je padajući izbornik kroz koji su moguće brojne aktivnosti vezane uz korisnika. Jedna od njih je i odjava iz sustava.

Prilikom odjave iz sustava Merlin vrši se odjava samo iz sustava Merlin, ali ne i iz infrastrukture AAI@EduHr. Za odjavu iz AAI@EduHr infrastrukture potrebno je odabrati dugme Nastavi.

Za prijavu s drugim korisničkim podacima u istom pregledniku potrebno je ugasiti sve otvorene prozore preglednika i ponovno ga pokrenuti.Sesije

Za svakoga korisnika prilikom njegove prijave u sustav Merlin, bilježi se kada je pristupio sustavu i s koje IP adrese. U slučaju da se korisnik prilikom odlaska iz sustava nije pravilno odjavio (odabirom opcije Odjava) nego samo ugasio preglednik, odjava iz sustava može se učiniti i na drugome računalu, mobitelu ili tabletu.

Za pregled sesija potrebno je odabrati padajući izbornik osobnoga profila u gornjemu desnom kutu te opciju Profil.


Aktivne sesije

Slika: Aktivne sesije


Odabirom poveznice Sesije sustav prikazuje sve aktivne sesije toga dana. Pokraj IP adrese s koje korisnik nije pravilno odjavljen prikazuje se poveznica Odjava. Odabirom te poveznice korisnik se ujedno i odjavljuje s te IP adrese.Prethodna stranica

Sljedeća stranica

  • No labels