Vrijeme održavanja

 09:00 - 11:00

Mjesto

 • Mrežno održavanje

Prisutni

 • izv. prof. dr. sc. Ante Blaće, član Savjeta
 • Iva Grabarić Andonovski, članica Savjeta
 • prof. dr. sc. Tomislav Malvić, član Savjeta
 • prof. dr. sc. Daria Pašalić, predsjednica Savjeta
 • mr. sc. Sonja Pigac, članica Savjeta
 • Ivana Prosinečki, članica Savjeta
 • prof. dr. sc. Jasenka Sremac, red. prof. u miru, članica Savjeta
 • izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski, članica Savjeta
 • Draženko Celjak, predstojnik Sektora za upravljanje podacima
 • Ljiljana Jertec Musap, članica tima Hrčak

Ispričao se

 • dr. sc. Bono Lučić, član Savjeta

Dnevni red

 1. Web of Science / Clarivate Analytics - izvještaj o statusu automatizacije razmjene
 2. Najave webinara za JATS XML i periodičkog obavještavanja o novostima u Hrčku
 3. Javno sučelje Hrčka - izvještaj o statusu razvoja
 4. Razvoj podrške za zbornike s konferencija u 2022. godini
 5. Odluka o statusu časopisa Psychiatria Danubina
 6. Pitanje supplemenata u Hrčku
 7. Razno

Zapisnik

 1. Web of Science / Clarivate Analytics - izvještaj o statusu automatizacije razmjene

  Na zahtjev Clarivate Analytics-a, a za potrebe automatiziranog preuzimanja podataka o časopisima u Web of Science, tim Hrčka će u prvom kvartalu 2022. implementirati isporuku podataka prema standardu NLM Archiving Tag Set Ver 3.0. 
  I. Grabarić Andonovski je izvijestila da je Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju (ZNAK) kontaktirala Scopus za informacije o automatiziranom preuzimanju podataka te je u planu vid suradnje kao i sa Clarivate Analytics-om.

 2. Najave webinara za JATS XML i periodičkog obavještavanja o novostima u Hrčku

  Najavljen je webinar "JATS XML u Hrčku" koji će se održati 11. studenog 2021. u 10 sati online. Cilj je webinara pružiti uredništvima dovoljno informacija kako bi mogli donijeti odluku o uvođenju JATS XML-a u svoju uređivačku politiku. Detaljnije informacije te prijava na webinar mogu se pronaći na adresi: https://www.srce.unizg.hr/kalendar/webinar-jats-xml-u-hrcku/2021-11-11

  Tim Hrčka kreće sa slanjem periodičkih obavijesti za uredništva i administratore časopisa te izdavače putem mailing-liste hrcak-l@srce.hr. Obavijesti koje će newsletter obuhvaćati uključivat će informacije o promjenama implementiranima na Hrčku te novostima u Hrčku ili vezano uz Hrčak. Cilj ovih obavijesti je promocija Hrčka, promocija dobrih praksi vezano uz uređivanje i objavu časopisa, informiranje o novostima na portalu te poticanje zajednice na aktivnije promišljanje kako dodatno unaprijediti Hrčak, a hrvatske znanstvene i stručne časopise učiniti kvalitetnijima i vidljivijima.

  Radi dodatne vidljivosti i promocije Hrčka, odlučeno je da će tekst obavijesti biti dostupan i putem web-stranica, a ne isključivo mailing-liste.

 3. Javno sučelje Hrčka - izvještaj o statusu razvoja

  Planirani datum završetka novog javnog sučelja Hrčka je 6. prosinac 2021.

 4. Razvoj podrške za zbornike s konferencija u 2022. godini

  Konstatirano je da postoji potreba da se u Hrčku objavljuju i zbornici radova.

  Tim Hrčka je izvijestio da planira u prvom kvartalu 2022. pokrenuti pilot-projekt uspostave podrške za objavu zbornika pomoću alata Open Monograph Press (OMP) na adresi https://hrcak.srce.hr/omp. Pilot-projekt će trajati 3 mjeseca te ako bude više od 10 zainteresiranih uredništava, podrška za alat OMP će biti puštena u produkcijski rad i planirat će se povezivanje tog alata s portalskim sučeljem Hrčka. U tom slučaju trebat će raspraviti kriterije uvrštavanja zbornika te redefinirati ulogu i definiciju Hrčka.

  Savjet je suglasan s navedenim planom i smatra da je nakon provedenog pilot-projekta i prikupljanja potrebnih informacija od uredništava potrebno održati tematsku sjednicu Savjeta Hrčka na kojoj bi se odlučilo o daljnjim koracima.


 5. Odluka o statusu časopisa Psychiatria Danubina

  Zbog ustanovljenih nepravilnosti u objavljivanju časopisa Psychiatria Danubina na Hrčku te zbog neispunjavanja zahtjeva Savjeta Hrčka za ispravljanjem istih u dogovorenom roku, a temeljem točke 5. stavka 1. čl. 27. Pravilnika Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, Savjet Hrčka je jednoglasno donio odluku o suspenziji časopisa Psychiatria Danubina u Hrčku.
  Nakon otklanjanja svih nepravilnosti časopis može zatražiti promjenu statusa u aktivan.

 6. Pitanje supplemenata u Hrčku

  Savjet Hrčka je raspravljao o pitanju objave supplemenata u Hrčku. Pitanja o kojima se raspravljalo su:

  • što može biti supplement u Hrčku?
  • trebaju li svi supplementi tražiti zaseban ISSN i prijaviti se kao novi časopis u Hrčak?
  • bi li supplementi nakon prijave prolazili validaciju po istim kriterijima kao novi časopisi ili se supplement nekog časopisa automatikom uvrštava u Hrčak?
  • je li u redu prilikom otvaranja supplementa kao novog časopisa postaviti povezanost s glavnim časopisom u polju uz "prethodnik, nasljednik..."?
  • što je s onim supplementima koji su već dostupni u Hrčku?
  • kako unositi supplement koji ima isključivo sažetke? Kao jedan rad (jedan PDF s jedni opisom) ili rascjepkati na radove koji u PDF-u imaju sažetak?

  Zaključeno da temeljem trenutnog stanja (količine i raznovrsnosti supplemenata u Hrčka) nije moguće odmah odgovoriti na ova pitanja.

  Odlučeno je da će se u prosincu provesti anketa među uredništvima časopisa vezano uz objavljivanje supplemenata.

 7. Razno

  Odlučeno je da će tim Hrčka provesti provjeru časopisa u Hrčku kako bi se ustanovilo koliko časopisa objavljuje PDF-ove cjelovitih brojeva za svaki rad umjesto zasebnih PDF-ova pojedinačnih radova.

  Sljedeća redovna sjednica Savjeta Hrčka će se održati na proljeće, tematska sjednica o pilot-projektu održat će se nakon završetka projekta, a prema potrebi je moguće sazvati izvanrednu sjednicu.

 • No labels