• otvorena su 2 nova repozitorija:
  • Repozitorij Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
  • Repozitorij Veleučilišta PAR
 • riješen je bug koji se pojavljivao kod samoarhiviranja završnih radova gdje se prilikom pretraživanja mentora u polje OIB-a prikazivale zvjezdice te bi se nakon otvaranja druge kartice OIB izbrisao [DABAR - 798]
 • kod objekata Obrazovni sadržaji i Skup podataka dodani su dodatni formati dozvoljenih datoteka za pohranu i to .jasp, .sps i .do
 • implementirani su nazivi studijskih programa u skladu s novim Zakonu prema čl. 114 (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_10_119_1834.html) te vas ovim putem podsjećamo:
  • Radna skupina za ocjenske radove odlučila je kako će se novi nazivi razina studija i titule počet  primjenjivati s 1.1.2023. Radovima koji su već pohranjeni i objavljeni neće se automatikom mijenjati naziv razine studija i titula.
  • Odlučeno je kako će se ustanovama omogućiti sljedeće opcije pri pohrani radova u repozitorij:
   • popis neaktivnih (starih) studijskih programa 
   • popis aktivnih (novih) studijskih programa
   • mogućnost da se za studijske programe kojima urednici repozitorija još nisu upisali engleske prijevode, na engleskom sučelju prikazuje podatak na hrvatskom.
  • U izborniku Postavke repozitorija na kartici Studijski programi pronaći ćete opcije gdje možete odabrati željene nazive iz Upisnika studijskih programa. Ako se odabere opcija Novi nazivi tada će se prilikom unosa radova u repozitoriji u izborniku prikazivati samo novi nazivi. Ako se odabere opcija Stari nazivi tada će se u izborniku prilikom unosa prikazivati samo stari nazivi studijskih programa. Postoji opcija i da istovremeno imate uključene nove i stare nazive studijskih programa tada je potrebno označi obje opcije. Ovisno što odaberete obavezno morate svoj izbor potvrditi gumbom Spremi na dnu stranice, nakon toga će promjene biti vidljive na sučelju i u izbornicima u repozitoriju prilikom pohrane radova. Prilikom odabira opcije da se prikazuju novi nazivi studijskih programa potrebno je popuniti sve tražene podatke za pojedini studijski program kako bi postao vidljiv i kako bi ga bilo moguće odabrati prilikom pohrane rada. Svi studijski programi koji pored sebe imaju ikonu crvenog kružića s bijelom točkom ne sadrže sve potrebne podatke. Kod studijskih programa koji sadrže navedeni indikator potrebno je popuniti tražene podatke.
  • Za popunjavanje potrebnih polja preporučamo koristiti ove izvore:


Dana 4.9.2023. održan je sastanak Radne skupine za ocjenske radove čiji je zapisnik dostupan na poveznici: https://wiki.srce.hr/display/DABAR/2023-09-04+Sastanak+Radne+skupine+za+ocjenske+radove.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dana 28.10.2023. napravila je migraciju URN:NBN sustava na novu infrastrukturu te ju u vremenu od 6:00 do 9:00 dodjela URN:NBN brojeva kraće bila nedostupna, ali naknadno nisu primijećeni problemi u radu.

Ako netko želi da se i na njegovom repozitoriju implementira Obavijest o privatnosti molimo da nam se javi na dabar@srce.hr . Primjer implementirane Obavijest o privatnosti može se vidjeti na Repozitoriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ako biste imali kakvih poteškoća ili pitanja možete nas kontaktirati na dabar@srce.hr  te možemo dogovoriti termin online konzultacija.