Datum: 

Vrijeme: ponedjeljak, 15. siječnja 2024.

Mjesto: online

Vrijeme početka: 13:00

Prisutni:

  • Draženko Celjak, Srce
  • Karolina Holub, NSK
  • Bojan Macan, IRB
  • Iva Zlodi Meliščak, FFZG
  • Lea Škorić, MEF

 

Dnevni red

  1. Redefiniranje obuhvata sustava Dabar
  2. Razno

Bilješka

  1. Redefiniranje obuhvata sustava Dabar (dokument Dabar2024_redefiniranje_sustava.pdf):
    1. Organizacijske jedinice
      1. Podaci o organizacijskim jedinicama preuzimat će se iz sustava CroRIS u Dabar (zaključeno 2023-12-21). Ustanove će biti zadužene za ažuriranje svojih podataka u CroRIS-u. U CroRIS-u se neće moći unijeti fiktivne stavke već bi trebalo biti prikazano stvarno stanje na ustanovama.
      2. Potrebno je unaprijediti funkcionalnost virtualnih zbirki jer bi to riješilo dio potreba za grupiranje sadržaja.
      3. Ako organizacijska jedinici promjeni naziv u CroRIS-u, a posljedično i u Dabru, radovi bi trebali biti vidljivi pod nazivom nove organizacijske jedinice bez obzira je li unesen rad pod starim nazivom. Ako se organizacijska jedinica razdvaja pohranitelj će imati mogućnost izabrati pohranjuje li u izvornu ili novonastale jedinice. U pregledavanju će biti navedene i izvorna i novonastale jedinice. Ako se organizacijske jedinice spajaju, pohranitelj će imati mogućnost izabrati pohranjuje li u izvorne ili novonastalu jedinicu. U pregledavanju će biti navedena samo novonastala jedinica.
    2. Unos podataka o časopisu
      1. Kod unosa časopisa i ISSN-ova treba se osloniti na normativni popis časopis iz CroRIS-a.
      2. Prilikom novog unosa rada u Dabar ako časopisa nema u normativnom popisu časopisa trebao bi se omogućiti jednostavan unos časopisa u CroRIS (skočni prozor ili unos preko API-ja).
    3. Unos skupova u Dabar
      1. Potvrđen je zaključak sa sastanka održanog 2023-12-21.
    4. Metapodatkovni opis
      1. Metapodatkovne opise u Dabru potrebno je uskladiti s CroRIS-om te je potrebno napraviti mapiranje kontroliranih rječnika iz CroRIS-a u Dabar.
      2. Treba ujednačiti način unosa autora za sve vrste objekata osim eventualno za ocjenske radove. Treba ispitati mogućnost da se afilijacija autora-znanstvenika preuzima iz CroRIS-a zajedno s podatkom o znanstveniku. Promjene se trebaju odnositi na novi Dabar i nove unose objekata, a ne na postojeće. Zaključeno je da znanstveni radovi ostaju kao do sada te se ne povezuje autora s pripadajućom afilijacijom.
      3. Potrebno je skraćivanje vrsti radova u časopisima. Odabir vrsti radova bit će preuzet iz CroRIS-a.
      4. Bojan Macan (IRB) organizirat će sastanak radne skupine za znanstvene radove kako se odlučilo što će se iz postojećeg metapodatkovnog opisa isključiti. Zaključak je da će se prvo doraditi metapodatkovni opis za objekt rad u časopisu.
      5. Potrebno je zabilježiti što od podatka ide u izvoz, a što u skraćeni prikaz objekata.
      6. Potrebno je napraviti prijevod na engleski jezik što se odnosi na sučelje Dabra i metapodatkovne opise objekata.
    5. Radovi sa skupova mogu biti objavljeni u časopisima i zbornicima što je novost u CroRIS-u te bi to trebalo implementirati i u Dabru.
  2. Razno
    1. Sljedeći sastanak Dabar KO održat će se 15. veljače 2024. s početkom u 13:00.