Vrijeme održavanja

 13:00 - 15:00

Mjesto održavanja

Online (Skype)

Prisutni

Dnevni red

 1. Centralno pregledavanje svih repozitorija u Dabru
 2. Politike: matapodataka, podataka, privatnosti..., izjava o pristupačnosti
 3. Objekt Zbirka (kolekcija, kontejner)
 4. Request a copy
 5. Evaluacija rada radnih skupina

Bilješke

 1. Centralno pregledavanje svih repozitorija u Dabru
  1. utjecaj centralnog pregledavanja na indeksiranost radova
   1. Srce je doradilo meta-elemente u zaglavljima stranica zapisa (Dublin Core, Highwire Press) kako bi se povečala kvaliteta indeksiranja. Kontaktiran je Google Scholar i čekaju se odgovori vezano uz
    1. slabu indekiranost radova iz Repozitorija Sveučilišta u Zagrebu (testiran je uzorak od 20 ocjenskih radova: svih 20 je indeksirano iz institucijskog repozitorija i ZIR-a, samo 6 ih je indeksirano iz Repozitorija SuZg)
    2. neindeksiranje pojedinačnih radova iz repozitorija FFZG-a.
  2. IRB i FFZG će za sljedeći sastanak provjeriti koje su opcije centralnog pregledavanja pravno dozvoljene (smiju li stranica zapisa i datoteke biti dostupni kroz web centralnog pretraživanja)
 2. Politike: matapodataka, podataka, privatnosti..., izjava o pristupačnosti
  1. rasprava o politkama metapodataka i podataka je odgođena za sljedeći sastanak. FFZG će pripremiti draft politika metapodataka i podataka.
  2. izjava o pristupačnosti
   1. NSK je dodala izjave na repozitorijima za koje je nadležna: ZIR , DR, UniZg, NSK
   2. izjavu će na svoje repozitorije dodati MEF i FFZG, na sljedećem sastanku razmotrit ćemo mogućnost automatiziranog dodavanja izjave na sve repozitorije
   3. postoji potreba za edukacijom urednika repozitorija vezano uz pristupačnost
 3. Objekt Zbirka (kolekcija, kontejner)
  1. usuglašena je definicija objekta: Zbirka se odnosi na generički opis kojim se više samostalnih objekata može obuhvatiti u virtualnu zbirku. Ne odnosi se na objavu više datoteka s jednim opisom.
  2. RS za opis znanstvenih i srodnih radova, kontrolirane rječnike i identifikatore razrađuje specifikaciju i očekuje se prva verzija  

  3. načelni stav NSK je da se zbirkama ne dodjeljuje URN:NBN; KO smatra da svi objekti moraju imati PID, uključujući i zbirke, te apelira na NSK da preispita stav i objavi pravila korištenja servisa URN:NBN
 4. Request a copy (RaC)
  1. putem funkcionalnosti RaC je u razdoblju od  do postavljeno 6.458 upita, od čega je odobreno 3.113, odbijeno 234, a neobrađeno 3.111.
   1. Zbog velikog broja neobrađenih upita će Srce za sljedeći sastanak pripremiti distribuciju upita po ustanovama. Ustanovama koje ne obrađuju zahtjeve KO će sugerirati da isključe funkcionalnost.
   2. Urednicima repozitorije treba popis zahtjeva učiniti vidljiv putem sučelja repozitorija (trenutno im obavijesti dolaze isključivo mailom) (DABAR-562)
  2. NSK će privremeno uključiti funkcionalnost RaC na repozitorijima za koje je zadužena.
 5. Evaluacija rada radnih skupina
  1. provedena je kratka rasprava o eventualnim promjenama u radu radnih skupina. MEF će za sljedeći sastanak sastaviti prijedlog promjena.