Vrijeme održavanja

 14:00-17:00

Mjesto održavanja

Online (Zoom)

Prisutni

Ispričao se

Dnevni red

 1. Dorade inicijalne verzije naslovnice (engl. cover page)
 2. Dorade skraćenog prikaza objekta (pregledavanje, rezultati pretraživanja, zadnje dodano i zaglavlje stranice objekta)
 3. Proširenje popisa licenci
 4. Centralno pregledavanje Dabra
 5. Razno

Bilješke

1. Dorade inicijalne verzije naslovnice (engl. cover page) [DABAR-396]

Nakon provjere izgleda naslovnice (Iva, Lea) zaključeno je:

 • na završne radove i disertacije potrebno je dodati polje ustanova na kojoj je rad obranjen (ispod vrste rada i prije godine)
 • potrebno je dodati vrstu rada i na hrvatskom jeziku
 • naslovnica treba biti uključen na dokumentu koji se isporučuje kod Request a copy funkcionalnosti
 • napravljeni su primjeri naslovnica za radove u časopisu i završne radove, Iva će napraviti primjere za ostale vrste radova

 • testiranje naslovnica će provesti MEF i FFZG (usporediti PDF-ove u institucijskom repozitoriju bez naslovnica s PDF-ovima u sveučilišnom repozitoriju s naslovnicama). Kod testiranja je potrebno provjeriti je li sadržaj PDF-a s naslovnicom identičan izvornom PDF-u i prikazuje li se dobro naslovnica npr. u slučajevima kad rad ima veći broj autora ili duži naslov.

2. Dorade skraćenog prikaza objekta (pregledavanje, rezultati pretraživanja, zadnje dodano i zaglavlje stranice objekta) [DABAR-512]

Raspravljen je prijedlog skraćenog prikaza objekta (Bojan, Iva, Karolina) i odlučeno da će se implementirati na Dabru uz napomene:

 • ako je moguće treba maknuti labele kod rezultata pretraživanja
 • odlučeno da se prikazuje URN:NBN ako nema DOI-a (samo oznaka, a ne cijeli URL)
 • za vrste objekata koji nisu uključeni u prijedlog implementirat će se identičan prikaz kao za ocjenske radove i kontaktirati odgovarajuće radne skupine (multimedija, obrazovni sadržaji i istraživački podaci)

3. Proširenje popisa licenci

Popis licenci potrebno je proširiti CC 2.0 licencama pri čemu bi se popis sortirao od novije verzije CC licenci prema starijima. 

Prijedlog proširenja nije pripremljen pa se rasprava odgađa za sljedeći sastanak.

4. Centralno pregledavanje Dabra

Raspravljene su opcije:

 1. Centralno pretraživanje čiji rezultati pretraživanja vode na lokalni/institucijski repozitorij (zapis i datoteke su dostupne isključivo kroz lokalni repozitorij)
 2. Centralno pretraživanje uključuje i prikaz zapisa na centralnom mjestu (datoteke su dostupne isključivo na lokalnom repozitoriju)
 3. Svi sadržaji dostupni su kroz centralni repozitorij (i zapis i datoteke)
 4. Centralno pretraživanje koje osim Dabra uključuje pretraživanje i drugih repozitorija

Za donošenje odluke potrebno je dodatno istražiti koje opcije su pravno dozvoljene i kako bi pojedine opcije utjecale na indeksiranost sadržaja repozitorija.

5. Razno

 • Raspravljena je potreba MEF-a da autor samoarhiviranog rada dobije potvrdu putem elektroničke pošte po objavi rada. Tehnička implementacije zahtjeva nije zahtjevna, ali je potrebno specificirati sadržaj poruke. Prijedlog će napraviti Lea.