Sustavu Merlin pristupa se na web adresi merlin.srce.hr. Uporaba sustava Merlin moguća je nakon prijave putem elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr ima oblik korisnicko.ime@ustanova.hr. Na primjer: ttomic@srce.hr. Za dodjelu elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr zadužene su kontakt-osobe za otvaranje elektroničkih identiteta u pojedinoj matičnoj ustanovi.Slika: Dugme za prijavu u sustav


U sustav Merlin prijavljuje se odabirom dugmeta Prijava s AAI@EduHr elektroničkim identitetom nakon čega se otvara prozor za upis korisničkoga imena i lozinke.


Upis korisničkih podataka za prijavu u sustav

Slika: Upis korisničkih podataka za prijavu u sustav


Nakon uspješne prijave korisnik ima pristup vlastitoj početnoj stranici (Moja naslovnica) i upisanim e-kolegijima (Moji e-kolegiji). 

Poveznica Naslovnica omogućava korisniku povratak na naslovnu stranicu sustava.

Kako je isključivo ustanova odgovorna za elektroničke identitete svojih nastavnika i studenata, u slučaju problema s lozinkom ili neispravnim podacima, potrebno je obratiti se osobama na ustanovi koje su ovlaštene za otvaranje elektroničkih identiteta.


Prva prijava u sustav

Pri prvoj prijavi u sustav Merlin potrebno je upisati adresu e-pošte, ako već nije upisana. Nije obavezno da adresa e-pošte bude iz sustava AAI@EduHr, ali je važno da se redovito pregledava.


Ažuriranje adrese e-pošte i slike

Slika: Ažuriranje adrese e-pošte i slike


Svaki korisnik na sustavu Merlin ima mogućnost u izborniku osobnog profila (izbornik u gornjem desnom kutu) promijeniti adresu e-pošte i profilnu sliku (izbrisati trenutačnu sliku i postaviti novu).

Da bi se spremile promjene, nakon upisa svih podataka treba na dnu stranice odabrati dugme Promijeni osobne podatke.Odjava iz sustava Merlin i AAI@EduHr infrastrukture

U gornjemu desnom kutu vidljiva je profilna slika prijavljenog korisnika.


Odjava iz sustava

Slika: Odjava iz sustava


Pored slike korisnika dostupan je padajući izbornik kroz koji su moguće brojne aktivnosti vezane uz korisnika. Jedna od njih je i odjava iz sustava.

Prilikom odjave iz sustava Merlin vrši se odjava samo iz sustava Merlin, ali ne i iz infrastrukture AAI@EduHr. Za odjavu iz AAI@EduHr infrastrukture potrebno je odabrati dugme Nastavi. Za prijavu s drugim korisničkim podacima u istome pregledniku potrebno je ugasiti sve otvorene prozore preglednika i ponovno ga pokrenuti.Sesije

Za svakoga korisnika prilikom njegove prijave u sustav Merlin, bilježi se kada je pristupio sustavu i s koje IP adrese. U slučaju da se korisnik prilikom odlaska iz sustava nije pravilno odjavio (odabirom opcije Odjava) nego samo ugasio preglednik, odjava iz sustava može se učiniti i na drugome računalu, mobitelu ili tabletu.

Za pregled sesija potrebno je odabrati padajući izbornik osobnoga profila u gornjemu desnom kutu te opciju Profil.


Aktivne sesije

Slika: Aktivne sesije


Odabirom poveznice Sesije sustav prikazuje sve aktivne sesije toga dana. Pokraj IP adrese s koje korisnik nije pravilno odjavljen prikazuje se poveznica Odjava. Odabirom te poveznice korisnik se ujedno i odjavljuje s te IP adrese.Prethodna stranica

Sljedeća stranica

  • No labels