Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

...

 1. Sudjelovanje članova KO na radionici “Primjeri najbolje prakse vezano uz autorsko pravna pitanja i pohranu objekata u repozitorije u Dabru” na konferenciji DEI 2018

 2. Rasprava o potrebi označavanja samoarhiviranih radova i prijedlogu implementacije Radne skupine za korisničke funkcionalnosti

 3. Metapodatkovni opis objekta Prezentacija

 4. Terminski plan za zadatke dodijeljene radnim skupinama i obavještavanje voditelja radnih skupina

 5. Rasprava o prijedlogu Srca za proširenje statistike u Dabru

 6. Uvođenje metapodatka “Povezani objekt u repozitoriju” za sve objekte u Dabru (proizašlo iz potrebe ustanove koja želi povezati teorijski i umjetnički ocjenski rad)

 7. Rasprava o novoj funkcionalnosti Request a Copy (RaC) i povezana pitanja oko njezine primjene u produkciji

 8. Razno

Bilješke

TemaBilješke

1.Sudjelovanje članova KO na radionici “Primjeri najbolje prakse vezano uz autorsko pravna pitanja i pohranu objekata u repozitorije u Dabru” na konferenciji DEI 2018

Na radionici će iz KO sudjelovati Iva, Dina i Bojan.

2.Rasprava o potrebi označavanja samoarhiviranih radova i prijedlogu implementacije Radne skupine za korisničke funkcionalnosti

U raspravi nije postignut konsenzus oko potrebe označavanja samoarhiviranih radova. Dogovoreni su sljedeći koraci:

 • ispis podatka "Pohranio" potrebno je privremeno maknuti u javnom prikazu svih objekata
 • RS za KF će provesti anketu među urednicima repozitorija žele li preciznu inaformaciju o tome je li neki rad samoarhiviran (što znači da je takve radove ponekad potrebno dodatno označiti) i žele li da u javnom prikazu samoarhiviranih radova bude prikazano ime osobe koja je samoarhivirala
 • na zbirne (zir, unizg,...) repozitorije je potrebno dodati polje “Repozitorij / Repository” s linkom na početnu stranicu repozitorija ili stranicu rada (URN:NBN)
 • u zapis (MODS) se u buduće sprema i uloga osobe koja je unijela rad; ako osoba ima više uloga onda se sprema hijerahijski najviša uloga
3.Metapodatkovni opis objekta Prezentacija

RS za znanstvene i srodne radove pripremila je metapodatkovi opis; pristigle komentare će razriješiti Bojan i Iva, a Ljiljana provjeriti MODS. Očekuje se da će metapodatkovni opis biti spreman za objavu i implementaciju do .

4.Terminski plan za zadatke dodijeljene radnim skupinama i obavještavanje voditelja radnih skupina

Definirani su sljedeći rokovi o kojima će predsjednica KO obavijestiti voditelje radnih skupina:

 • prijedlog ispisa metapodataka rada i rezultata pretraživanja -   KO će raspraviti prijedlog u roku 7 dana.
 • izrada preporuka vezanih uz dugoročno čuvanje tekstualnih sadržaja (PDF/A), uputa za korisnike -  
 • utvrđivanje potrebe za migracijom sadržaja iz EPrints-a u repozitorije u Dabru i podrška u migraciji -  
 • implementacija podrške za izvoz u raznim citatnim stilovima i spremanje bookmark-a -  
5.Rasprava o prijedlogu Srca za proširenje statistike u Dabru

Prijedlogom Srca (slika) se u postojeći graf Statistika svih objekata (https://dabar.srce.hr/stats) dodaje se mogućnost odabira vrste objekata (Radovi objavljeni u časopisu, Radovi objavljeni u zborniku, Poglavlja knjiga, Disertacije, Završni i diplomski radovi...) i vremenskog raspona (slika u prilogu). Prijedlog je usvojen i može se krenuti s implementacijom uz nekoliko napomena:

 • na os x potrebno je dodati labelu “Datum unosa” i preimenovati graf u Statistika pohrane objekata
 • poželjno je da odabir vrste objekata bude multiselect, ali nije nužno
 • poželjna je mogućnost odabira granularnosti grafa: defaulta opcija mjesečno uz mogućnost promjene u godišnje

Po implementaciji promjena, graf će biti prenesen na sve repozitorije u Dabru.
Također je zaključeno da je u statistike potrebno dodati pitu “Vrste pristupa” koja bi vizualizirala otvorenost repozitorija.

Image Modified

6.Uvođenje metapodatka “Povezani objekt u repozitoriju” za sve objekte u Dabru

Zahtjev je proizašao iz potrebe ADU koja želi povezati teorijski i umjetnički ocjenski rad.

Zaključak je da za sve objekte treba predvidjeti i implementirati opciju povezivanja s drugim objektima u repozitoriju; odabr vrste veze je opcionalan i radne skupine mogu predložiti proširenja tog kontroliranog rječnika.

7.Rasprava o novoj funkcionalnosti Request a Copy (RaC) i povezana pitanja oko njezine primjene u produkciji
 • U prva 2 tjedna produkcijskog rada RaC funkcionalnosti korisnici su postavili ukupno 215 zahtjeva za pristup dokumentima u repozitorijima.
 • Dina izvještava da je RS za KF testirala funkcionalnost i nema primjedbi na tehničku implementaciju, a sitnije korekcije teksta će dostaviti na adresu dabar@srce.hr. Postavlja se pitanje treba li urednicima repozitorija dati smjernice o tome kad smiju odobriti zahtjev? Iva će sastaviti kratki odgovor za Često postavljana pitanja.
 • Potrebno istražiti opciju dodavanja vodenog žiga za PDF-ove koji se isporučuju putem RaC funkcionalnosti i ispitati mogućnost dodavanja cover stranice na sve PDF datoteke. Prijedlog sadržaja vodenog žiga će definirati RS za KF.
8.Razno

U kontekstu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i početka njezine provedbe od  - Srce će tijekom travnja napraviti prijedlog sadržaja i implementacije Politika privatnosti za repozitorije u Dabru, a po potrebi predložiti i promjene Pravilnika sustava Dabar.