Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću stručnjaci u područjima kao što su strojno učenje, bioinformatika, računalna kemija, računalna dinamika fluida, klimatologija, seizmologija i drugi.

Tehnologije naprednog računanja priskaču ubrzanju računa tako da za rješavanje nekog problema koriste paralelizaciju, odnosno velik broj procesora odjednom, što omogućava rješavanje vrlo zahtjevnih problema u razumnom vremenu.

Podatkovni centar Srca na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj

Supek

Superračunalo Supek pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu za računarstvo visokih performansi (engl. High Performance Computing HPC).  HPC omogućuje izvođenje računalno zahtjevnih aplikacija na velikom broju procesorskih jezgri ili grafičkih procesora, koji se ne moraju nužno nalaziti na istom računalnom čvoru. Aplikacije tako dobivaju pristup količini resursa koja nije ograničena na jedan fizički stroj jer brza lokalna mreža omogućava komunikaciju među različitim čvorovima.

Supek na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj

Na raspolaganju se nalaze aplikacije iz različitih područja primjene. Aplikacije su dopremljene na računalni klaster, prilagođene te dokumentirane.

Vrančić

Resurs za napredno računanje u oblaku Vrančić namijenjen je za korisnike manje zahtjevnih aplikacija nego što je slučaj kod HPC usluge, ali kojima je nužna fleksibilnost i mogućnost interaktivnog rada.

Vrančić na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj

Vrančić je zasnovan na računarstvu u oblaku (engl. cloud computing), čija je glavna značajka fleksibilnost u stvaranju vlastitog virtualnog računala sa željenim operacijskim sustavom, brojem procesorskih jezgri, radne memorije i prostora za pohranu.

U sklopu resursa je uspostavljeno i računalno okruženje JupyterLab servisi koje omogućava pisanje i izvršavanje programa i analizu podataka u popularnim programskim jezicima kao što je Python, R, Julia i Mathematica.

Kratka usporedba usluga

Niste sigurni oko odabira najprikladnije usluge? Kontaktirajte nas na computing@srce.hr


Supek (HPC)Vrančić (HTC)
Količina resursaVelikaOgraničenija
Grafički procesoriDaDa
Operativni sustavRHEL 8Po izboru
Administratorske ovlastiNeDa
Interaktivan način radaNeDa
Čekanje u redu za izvršavanjeDaNe  • No labels